Artiklar

Västerpartiet motionerar i Kommunfullmäktige

Dala Demokraten 2008-08-13
En femtedel av Sveriges befolkning vet inte vart en kvinna som blivit utsatt för våld kan vända sig för att få hjälp. Nu motionerar Vänsterpartiet om att kommunen ska stödja kvinnojouren genom att ha en länk på sin hemsida.

37 procent av befolkningen känner minst en kvinna som har utsatts för våld i en nära relation.
FOTO: SCANPIX/CLAUDIO BRESCIANI

 

Förslaget väcktes vid Vänsterpartiets årskonferens på den internationella kvinnodagen, den 8 mars, berättar en av motionärerna, Jan Larsson.
Kvinnojouren i Ludvika var inbjudna till konferensen och tillfrågades om det var något partiet kunde göra för att stödja deras verksamhet. En länk på kommunens hemsida blev svaret.
– Det har varit svårt i flera kommuner att få igenom detta, bland annat i Ludvika, säger Jan Larsson.

Noll i betyg

Birgitta Boman, taleskvinna för kvinnojouren i Ludvika, tror att en länk skulle göra nytta.
– Man har gjort undersökningar av Dalarnas kommuners hemsidor och betygsatt från noll till fem. Smedjebacken får en fyra, Ludvika noll.
Vad skulle länken göra för skillnad?
– Det blir lätt att söka och det ligger i tiden. Internet används mer och mer för att hitta information. Därför tycker jag att det är oerhört viktigt att man kan länka sig fram och hitta telefonnummer och hjälp.

Okunskap

Birgitta Boman citerar en undersökning, gjord av opinionsinstitutet Synovate Tema, som visar att 37 procent av befolkningen i Sverige känner minst en kvinna som utsatts för våld i en nära relation och 22 procent känner minst en som har tvingats till sex.
– Och 20 procent ur undersökningsgruppen vet inte vart de ska tipsa en vän att vända sig, säger hon.
– Polisen kanske de flesta känner till, men den associerar man mer med en akut situation. Majoriteten av dem som söker hjälp hos kvinnojouren befinner sig inte i en akut situation, utan en mer övertänkt situation.

Samhällsfråga

Ofta har kvinnorna som tar kontakt med kvinnojouren utsatts för våld eller kränkning en längre tid, berättar Birgitta Boman. Till kvinnojouren i Ludvika sökte sig förra året 59 kvinnor.
– Den vanligaste situationen är att man är utsatt för någon typ av hot, kränkning eller våld, fysiskt eller psykiskt och oftast har det gått en tid innan de söker hjälp.
– Det här är en samhällsfråga, tycker jag. Ett ansvar för hela samhället att väcka de här frågorna och ha kunskap om det, så att man vet var de här kvinnorna kan få stöd och hjälp i utsatta situationer, säger Birgitta Boman.

MARKUS HOLDO

 

 

Share Button

Kommentarer är avstängda.